Als je actief bent op je website is het mogelijk dat je veel pagina’s en/of blogberichten hebt. Het is een goede gewoonte om deze op een duidelijke manier op te slaan, zodat jijzelf, maar ook je bezoekers, gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Dit blogbericht gaat over types, attributen, categorieën, tags, uitgelichte afbeeldingen en zichtbaarheid.

Berichttype

Als je bent ingelogd en een nieuw bericht aan het maken of bewerken bent, zie je rechts in beeld een aantal opties.

berichttype

Berichttype geeft duidelijk aan wat voor soort (blog)bericht je aan het plaatsen bent.

Daaronder vind je Categorieën, Tags en uitgelichte afbeelding.

categorie_tags_uitgelicht

Categorieën

Een categorie is een brede indeling voor je berichten (pagina’s hebben geen categorie). Het gaat hier om algemene onderwerpen, die dus niet heel specifiek zijn. Het vertelt waar je blog over gaat, zodat je gebruikers kunnen vinden wat ze zoeken. Categorieën zijn hiërarchisch, je kunt dus een subcategorie aangeven. Een categorie is verplicht om aan te geven, die je dit niet, dan krijgt je bericht de categorie “Uncategorized” toegewezen.

Tags

Tags zijn veel specifieker, deze geven details aan van je bericht. Als je bericht (pagina’s hebben geen tags) gaat over hoe om te gaan met het dashboard, zoals dit bericht, zou dat de categorie zijn. Tags die bij dit bericht horen zouden zijn: categorieën, tags, uitgelichte afbeelding, zichtbaarheid, attributen enz. Tags zijn niet verplicht om aan te geven. Onderaan dit bericht vind je alle tags die gekoppeld zijn aan dit blogbericht.

Uitgelichte afbeelding

Je kunt ook een “uitgelichte afbeelding” toevoegen aan zowel een bericht of pagina. Niet alle WordPress thema’s ondersteunen dit, hoewel de meeste dit wel voor berichten ondersteunen. Als je zo’n afbeelding op je blog plaatst, zie je op de blogpagina een leuke afbeelding erbij, in plaats van alleen tekst ter inleiding. Het maakt je (blog)bericht een stuk aantrekkelijker. Deze afbeelding kun je toevoegen als je rechtsonder op de pagina kijkt. Onze blogberichten hebben ook allemaal een uitgelichte afbeelding, wat je op ons blog goed kunt zien.

Pagina-attributen

Bij pagina’s (niet berichten) kun je ook een hiërarchie aangeven in de pagina’s onderling. Dan heb je een hoofdpagina met een of meerdere sub pagina’s. Bijvoorbeeld een hoofdpagina “Praktische Informatie” die de sub pagina’s “Contact” en “Tarieven” bevat. Deze hiërarchie kun je aangeven bij de pagina-attributen. Als je wisselt van thema, neemt WordPress deze hiërarchie gewoon mee.

pagina_attributen

 

Sommige WordPress thema’s hebben een sjabloon voor nieuwe pagina’s, die je hier ook kunt selecteren. Bij volgorde kun je aangeven hoe pagina’s gesorteerd moeten worden. Dit gebeurt normaal gesproken alfabetisch.

Publiceren & zichtbaarheid

Soms wil je niet dat iedereen je bericht of pagina kan zien. Je kunt dan de zichtbaarheid op “Privé” zetten. Op deze manier kunnen alleen gebruikers die daarvoor toegang hebben gekregen de stukken inzien. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als je op een forum niet alles met iedereen wilt delen, zoals bestuur stukken.

publiceren_zichbaarheid

Als je klaar bent klik je op “Publiceren” om je bericht online te plaatsen. Als je een bericht of pagina bewerkt, staat er op deze knop “Bijwerken”.

Nu ben je op de hoogte van alle indelingen die je kunt maken voor berichten en pagina’s. Voor vragen, hulp en opmerkingen kun je contact met ons opnemen.